DIN REKRYTERINGS PORTAL TILL NORRLAND. En kostnadsfri samlingsportal för Norrland. Inga dolda avgifter!

En vanlig fråga från en som söker nytt jobb är: ”Jag har varit på intervju hos en arbetsgivare två gånger och tycker att tjänsten är jätteintressant. Jag har fått bra feedback av dem och som det låter på dem så kan jag absolut vara den kandidaten som får jobbet. Nu såg jag dock att de har börjat annonsera för denna tjänst en gång till. Vad betyder det? Är de verkligen så intresserade av mig som de säger eller hoppas de på att få någon bättre?”

Om arbetsgivaren annonserar på nytt efter att de redan har träffat dig och förhoppningsvis flera kandidater i två omgångar skulle jag också börja fundera. Är det så att deras annons förnyar sig i annonsportalerna av sig själv, att de har den typen av abonnemang eller har de lagt ut annonsen på nytt igen?

Om de har lagt ut annonsen på nytt igen skulle jag tolka det som om de inte funnit exakt det de söker bland de kandidater de träffat hittills. Det är mycket möjligt att du är den kandidat som är bäst av de som de träffat men av någon anledning är de inte helt säkra på dig. Det kan vara så att du inte uppfyller riktigt alla kriterier för tjänsten eller att de inte ”fallit” för dig fullt ut. Oavsett hur mycket kompetens man behöver för en specifik tjänst så är det i slutändan ändå en person man anställer, personkemin måste med andra ord stämma. Det är förmodligen så att de tycker att du är ”good enough” om de inte hittar den som är klockren. De vill därför inte tappa dig som kandidat samtidigt som de inte är redo att anställa dig riktigt än. Mitt råd till dig är att du funderar på hur gärna du vill ha den här tjänsten och till vilket pris du vill ha den. Det behöver inte vara fel att ringa upp rekryteraren eller ansvarig chef och fråga dem rakt ut. Då blir de tvungna att fatta ett beslut om hur de vill gå vidare med dig, dessutom visar du att du är intresserad men att du också ställer krav om ömsesidigt förtroende av din framtida arbetsgivare. Syna bluffen är mitt råd, för frågan är om du verkligen vill ha jobbet om du är ett andrahandsval.