DIN REKRYTERINGS PORTAL TILL NORRLAND. En kostnadsfri samlingsportal för Norrland. Inga dolda avgifter!

Det råder väldigt delade meningar kring fotots vara eller inte på CV och brev, men det finns inget rätt eller fel. Det är i och för sig en sanning med modifikation för vissa foton är helt uteslutna när man söker arbete. Foton där du sitter i bikini eller bar överkropp med en drink i handen är inte att rekommendera i dessa sammanhang om du inte söker arbete som strippa eller festprisse förstås.

I alla andra avseenden är det foton i din profession eller möjligtvis foton i friska luften där du ser lite sportig ut. Fokus bör trots allt vara på ansiktet och inte på en drink eller dylikt. Om du är osäker på om just ditt foto är okej eller inte kan jag rekommendera att googla lite för att se hur exempelvis företagsledare låter sig gestaltas i offentligheten. Det kan vara en bra fingervisning

På vissa Cv:n finns det dock foton och foton av det slag som faller inom ramarna för vad som är okej eller inte. Det som dock kan vara idé att fundera kring är hur du uppfattas på fotot. Ibland är det så att fotot är missvisande så att personen som söker ser ut att representera helt andra egenskaper än vad den gör i verkligheten. Fråga gärna vänner och bekanta vad de tycker om ditt foto och vad just det fotot sänder ut för signaler.

Jag brukar personligen tycka om att ha foto på CV och jag har det själv på mitt eget. Anledningen är inte för att visa hur jag ser ut egentligen utan snarare för att sticka ut bland övriga sökanden. Jag vet själv hur det är när man sitter med högar av Cv:n och ett har ett foto. Helt plötsligt blir det mer än bara ett papper, det blir en person som existerar i verkligheten. Dessutom minns jag personen och dess CV i mycket högre utsträckning än dem som inte har ett foto.