DIN REKRYTERINGS PORTAL TILL NORRLAND. En kostnadsfri samlingsportal för Norrland. Inga dolda avgifter!

När du är på jakt efter ett nytt arbete, vare sig du är arbetslös eller har ett arbete, är det lätt hänt att du söker allt som kommer i din väg. Det är naturligtvis viktigt att du är aktiv om du vill ha ett nytt arbete men det är minst lika viktigt att du faktiskt är intresserad av det arbete du söker. Det är alltid bättre att söka några färre och lägga ned tid på dessa ansökningar än att du skickar iväg lite halvtaffliga ansökningar till höger och vänster.

Risken du tar när du söker för många arbeten som du faktiskt inte är intresserad av är att du inte minns vad det är du sökt när du väl blir kontaktad. Du kan ha tur och komma undan med att du inte vet vad det är för tjänst men risken är att du åker dit med desamma och då är dina chanser vanligtvis lika med noll.

När jag som rekryterare ringer upp en kandidat som sökt ett arbete via mig börjar jag i princip alltid med att fråga varför de sökt just detta arbete och hur de har uppfattat tjänsten. Om ditt svar är ”Jag minns inte riktigt, jag har sökt minst 100 arbeten den senaste tiden”, ja då är dina chanser ganska så små. Redan här visar du ju att du faktiskt inte tyckte att arbetet var mer intressant än de 100 andra du sökt och därmed är dina chanser till detta arbete redan förstörda. Det räcker dock inte med att chanserna till detta arbete är förstörda, risken är att jag minns dig även den gången jag har ett arbete som du faktiskt vill ha. Även om du naturligtvis har chansen att förbättra dina odds genom att uppföra dig bättre denna gång har du grusat vägen för dig själv i onödan.

Om du dessutom lyckas komma på intervju för tjänsten trots att du inte har koll på vad det är du sökt bör du i allra högsta grad ha tagit reda på vad tjänsten innebär och läst på lite om företaget tills dess. Att komma på en intervju och uppenbart inte veta vad det är du är där för är respektlöst mot den du träffar. Du slösar både på din egen och rekryterarens tid eftersom det inte är särskilt troligt att du kommer att gå vidare i processen.

Så snälla ni, sök inte 100 jobb, sök enbart de jobb du är intresserad av och var så pass intresserad att du minns dem när du blir kontaktad för dessa tjänster. Om du dessutom gör lite research inför intervjun genom att Googla och gå in på företagets hemsida är det bra.